Український шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко, ведучий шоу «Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком» на СТБ, в інтерв'ю Viva.ua розповів про свої гастрономічні відкриття цього року, побачення з дівчатами і страву, яка ніколи не набридає.
— Євгене, як зараз виглядає твій work-life баланс?
Так сталося, що я не живу за поняттям work-life balance. Бо вся моя діяльність, по суті, пов’язана з кулінарією. Я готую на роботі, коли працюю. Я готую вдома, коли відпочиваю. Так, іноді вечорами я можу перемикнутися і провести час інакше. Наприклад, дивлюся кіно, проводжу час з друзями, граю в гольф, сквош чи боулінг.
Вважаю, що мій work-life balance — як у хмаринки. Вона собі просто літає небом. Вона працює чи відпочиває в цей момент? Ніхто не знає.
— Що завжди підносить твій настрій?
Найперше — це незвичайні люди. Такі, знаєте, цікаві й навіть дивакуваті. Як тільки я таких зустрічаю, мені відразу хочеться посміхатися. Крім цього, настрій мені підіймає процес мріяння. Я люблю загадувати якісь глобальні чи нездійснені речі та думати про їх реалізацію. Ну і, звісно, дослідження української кухні. Завжди тішуся, коли дізнаюся щось нове.
— Хто сьогодні твої друзі?
У мене є двоє друзів, з якими я товаришую вже понад 15 років. Також я вважаю друзями своїх партнерів і співробітників. Загалом — усю свою команду, оскільки проводжу з нею більшість свого часу.
— Як проходить твій звичайний день та вихідний?
У мене немає ні звичайного робочого дня, ні звичайного вихідного. Річ у тому, що всі мої дні — одночасно робочі та вихідні. Сьогодні у мене зустрічі, завтра зйомки, післязавтра — робота в ресторані чи звана вечеря. Кожен мій день — пригода. Незалежно від дати в календарі.
— Ти зараз закоханий?
Я завжди закоханий в Україну.
— Коли востаннє був на побаченні?
Здається, минулого тижня. Оскільки я публічна людина, мені важко ходити на побачення в людні місця. Тому зазвичай я зустрічаюся з дівчатами вдома чи в інших непублічних локаціях.
— Чи вдається будувати плани на майбутнє?
Звісно. Всі мої плани побудовані з огляду на нашу перемогу. Я планую робити все можливе на своєму рівні, щоб швидше її наблизити. Підтримувати людей під час війни, допомагати військовим та популяризувати Україну у світі. А далі буде видно.
— Які смаки дарують тобі найбільше задоволення нині?
Це завжди ті продукти, які я ще ніколи не куштував. Приміром, нещодавно я відкрив для себе варення з ангеліки. Це трав'яниста рослина, відома як дягель чи дика селера. Досі відчуваю цей неймовірний смак.
— Яку страву ти готовий їсти щодня? Що тобі ніколи не набридає?
Борщ, звісно. А в його компанії ще вермішель з часником, перцем чилі та оливковою олією. Можу їсти ці дві страви нескінченно.
— Чи існує щось, що в тебе виходить погано?
Авжеж. Приміром, я погано медитую. Ніяк не можу зосередитися. Погано готую хінкалі, тому майже ніколи не беруся за цю справу. У мене не виходить добре прасувати, через це я зовсім вирішив відмовитися від праски. А ще — у мене поки що погано виходить будувати довготривалі стосунки з дівчатами. Словом, таких речей десятки.
— Нещодавно на СТБ відбулась прем’єра проєкту «Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком». Чим він корисний для глядача?
По-перше, це новий формат для українського телебачення. Він не зовсім телевізійний, як на мене. Бо ТБ нарешті почало змінюватися, щоб стати конкурентним з YouTube. У програмі я поводжу та відчуваю себе вільно, без рамок. Це передається й глядачеві, відповідно. По-друге, ми запросили багато нових зірок, яких не звикли бачити на телеканалі СТБ. Думаю, глядачам буде цікаво, як вони живуть і над чим працюють. А по-третє, «Пекельні борошна» розповідають про автентичну українську кухню. Певен, багатьом українцям буде корисно відкрити для себе рецепти предків і глибше пізнати свою ідентичність.
— Чи був продукт або страва, яка під час зйомок здивувала тебе?
Так. Це була страва із кисломолочним сиром, виготовленим з молока сірої породи корів. Ця порода пішла з родини волів — найстарішої прирученої українцями тварини. Цікаво, що раніше на території України майже не було корів. Тобто, вони автентично не зовсім українські. А от воли — так. Тому мені було цікаво та незвично працювати саме з цим продуктом.
— Який український продукт ти відкрив для себе останнім часом?
О, це — любисток. Його можна використовувати як мікс-салат. Замість селери, наприклад, спробуйте додати трохи любистку у вашу страву. Ви здивуєтеся, який вибуховий смак отримаєте.
Нагадаємо, щосуботи, о 10:10 на СТБ, у новому студійному кулінарному проєкті «Пекельні борошна з Євгеном Клопотенком» Євген показує, як готувати цікаві старовинні страви, якими надихались наші легендарні предки, та повертає в раціон суто українські продукти, як-от пшениця та ріпа. Все це з урахуванням умов сучасного життя та вподобань українців. У кожному випуску до шеф-кухаря приходить зірковий гість. Разом вони готують унікальні українські страви та відкривають такий багатий на смаки світ української гастрономії. Окрім того, на кожного гостя чекає відверта розмова з Євгеном Клопотенком, адже саме на кухні, за приготуванням страв, відбувається найщиріше й найтепліше спілкування.
Фото: пресслужба СТБ