Український шеф-кухар, ресторатор, суддя кулінарного реаліті «МастерШеф» на СТБ Володимир Ярославський поділився рецептом солодкої випічки з солоною карамеллю та ароматною корицею.
Вже 10 лютого, о 19:00 на СТБ, відбудеться прем’єра «МастерШеф»-13. У новому сезоні за звання найсильнішого «мастершефа» знов змагатимуться аматори. В очікуванні прем’єри ділимось рецептами незмінних суддів проєкту. Цього разу пропонуємо приготувати «Мавпячий хліб» за рецептом Володимира Ярославського.
«Це м’яка солодка випічка, що легко розділяється на шматочки, з приємним ароматом кориці та маслянистим соусом. Її варто спробувати. Часто тісто готують на кефірі або сироватці, мені сподобався варіант на молоці!», – зазначає Володимир.
Тісто:
- 200 грамів молока
- 85 грамів масла 82.5%
- 2 яйця
- 500-550 грамів сильного борошна (Caputo Rosso або Зернарі Селект)
- 11 грамів сухих дріжджів або 30 грамів свіжих
- 50 грамів цукру
- дрібка солі
Спеції та масло:
- 125 грамів масла 82.5%
- 1 ст. л кориці
- 1 ч. л меленого імбиру
- 0.5 ч. л меленого мускатного горіха
- 150 грамів цукру
- 50 грамів насіння соняшника
- 100 грамів волоських горіхів
- 150 грамів лохини та журавлини
- солона карамель
Замішуємо тісто:
У теплому молоці розчиняємо цукор, додаємо дріжджі і даємо їм активуватись. Далі додаємо яйця, розтоплене тепле масло, перемішуємо і замішуємо тісто. Даємо йому підійти, обмішуємо його, формуємо маленькі кульки. Окремо розтоплюємо вершкове масло – тільки трішки, щоб воно було ледь тепле. Цукор змішуємо зі спеціями і додаємо насіння соняшнику. Обвалюємо кульки у маслі і одразу кидаємо у суміш спецій з цукром, складаємо у форму – або для кексу (щоб отвір був, тісто має пропектися), або прямокутну.
Пересипаємо тісто періодично горіхами і лохиною. Їх можна замінити на те, що є у вас.
Даємо тісту піднятись у 2.5-3 рази і випікаємо при 175 градусах приблизно 40 хвилин. Перевіряйте готовність тіста дерев’яною шпажкою.
Поки тісто готується, робимо карамель (додаю до рецепта 50 грамів води, щоб була більш рідкою):
- 100 грамів масла 82.5%
- 150 грамів білого цукру
- 300 грамів вершків 30%
- 30 грамів молока
- 7-8 грамів солі
Вершкове масло і цукор поміщаю в сотейник і ставлю на великий вогонь. Нагріваю, постійно помішую дерев’яною лопаткою. Спочатку суміш починає пінитись, потім масло та цукор розшаровується, потім починається змінюватись колір у сторону потемніння. На цьому етапі будьте обережними – температури високі і суміш у сотейнику стає на вигляд дуже рідкою. Колір поступово стає карамельним (одразу як готова іриска) і масло прямо майже усе поєднуються з цукром. Ось тут треба правильно спіймати і гарний насичений колір, і не перепалити цукор. Ще я помішую суміш досить інтенсивно. Коли колір вже бажаний, у сотейник обережно наливаю вершки з молоком (зазвичай навіть підігріваю, щоб були теплі). Тут суміш кипить і піниться. Постійно помішую, додаю сіль і варю суміш ще хвилин 5, щоб і уварилась трішки, і розтопились усі грудочки. Гарячу карамель проціджую через сито. Накриваю плівкою прямо на карамель і охолоджую!
Готовий «хліб» виймаємо з духовки, даємо трішки постояти, потім перевертаємо і добре поливаємо карамеллю. Це просто неймовірно смачно!
Переглянути цей допис в Instagram